zondag, 16 juni 2019

bij siem 2017

‘Bij Siem’ geopend als nieuwe ontmoetingsplek bewoners Dieze
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends  zondag 3 december 2017 20:45
(door Erik-Jan Berends)


DIEZERPOORT – Wethouder Eefke Meijerink heeft vrijdag aan het Simon van Slingelandtplein koffiehuis ‘Bij Siem’ geopend. “Het is een ontmoetingsplek voor wijkbewoners, waar koffie en taart is, krantjes liggen en men spelletjes kan spelen”, vertelt wijkondernemer Dyveke Gardenier.
Na opheffing van het wijkcentrum bleek er in Dieze toch behoefte aan een ontmoetingsplek. Gardenier: “Wijkmanager Hanneke Valkeman wilde vanuit de gemeente toch een soort wijkcentrumfunctie terug. Het Wij-bedrijf, hier ook gevestigd, had een ondernemingsplan gemaakt waarin tot uiting kwam dat ze behoefte heeft aan een ontmoetingsplek en dat ze meer binding wil met de bewoners.” Besloten werd tot een brainstorm met de bewoners in de wijk met als doel meer sociale cohesie. Tevens waren de sessies bedoeld de bestaande bewoners te mixen met de nieuwe die na de talrijke renovaties in de wijk zijn komen wonen. Toen alle overleggen stil kwamen te liggen, werd besloten tot aanstelling van een verbinder in der persoon van Gardenier.

“Vanuit de gemeente kwam het verzoek voor meer leven in de brouwerij en een gastvrouw, een aanspreekpunt”, vervolgt ze. “Verder ga ik veel uitproberen. Het wordt een soort sociologisch experiment. Ik ga allemaal initiatieven ontplooien en hoop dat mensen daarin meegaan. De uitgangspunten zijn dat het sociaal meerwaarde heeft en dat geldstromen in de wijk blijven.” Ideeën die bij haar leven, zijn: woonkamertheaters, een mamacafé, een lichtjestocht door de wijk, een optreden van gebruikers van centrum Domusica op het Van Slingelantdplein en het instellen van een groep mensen die anderen helpt met eten als ze bijvoorbeeld in het ziekenhuis hebben gelegen of het druk hebben met de kinderen. “Zo kan je heel gemakkelijk iemand anders ongelooflijk helpen en uit onderzoek is gebleken dat je erg gelukkig wordt van het helpen van andere mensen”, is haar motivatie.
Gardenier heet mensen uit Dieze welkom die iets willen en plannen of ideeën hebben. Zij zijn welkom in ‘Bij Siem’, dat uitdrukkelijke een ontmoetingsplek voor iedereen is. In deze beginperiode is het koffiehuis geopend op woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. “Als blijkt dat er behoefte is aan andere tijden, dan pas ik dat aan”, benadrukt de wijkondernemer. “Het wijkservicepunt blijft hier ook en de wijkagenten krijgen hier inloopspreekuren. Waarschijnlijk krijgen ook andere wijkwerkers hier een plek. Verder is er elke vrijdag een inloopspreekuur voor mensen die een goed idee hebben en daarvoor budget willen aanvragen.”
De gemeente Zwolle heeft eenmalig geïnvesteerd in het initiatief dat een jaar de tijd krijgt om zich te bewijzen. Gardenier: “Kunst is om te zorgen dat de ontwikkelingen van onderaf komen en het uiteindelijke doel is dat Dieze en haar bewoners er beter van worden.”